Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Moet de airco altijd aan staan in de auto?

Vraag gesteld door Vlindertje/bloem op 15 januari 2016

Heb net een auto gekocht occasion, en er werd mij verteld dat je de airo beter altijd aan kon laten staan anders gaat hij stinken. Gaat dat niet ten koste van de accu/benzine.

Is dat wel nodig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de airco altijd aan moet blijven staan.

Airco
Dat hoeft zeker niet en heeft inderdaad gevolgen voor het brandstofverbruik. Toch is het verstandig de airco met enige regelmaat actief te houden. Een airco heeft ook zeker een nuttige functie in een wat koudere en natte periode. Alles tips over het gebruik, onderhoud en werking staat op onze pagina: airco in de auto.

 


***

 

 

 

Reactie van Anson:
In de wintermaanden zet ik de airco aan op de snelwegen of op stukken dat ik de motor minder belast. In ieder geval niet bij een koude motor. En 20-15 minuten voordat ik aankom op de mijn bestemming zet ik de airco weer uit.

Een airco die gedurende een lange periode niet wordt gebruikt kan inderdaad leiden tot vervelende geurtjes. Een keer in de 3 jaar laat ik de koudemiddel verversen. Zo voorkom je dat de koudemiddel opraakt en de airco blaast dan weer lekker fris en hard. Koudemiddel verversen kost rond de 70 EUR en in het voorjaar zijn er vaak wel aanbiedingen.