Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

koppeling twee keer defect in korte tijd Hoe kan dat

Vraag gesteld door dobbytje op 22 mei 2018

2 jaar geleden een panda gekocht bij Driessen in Eindhoven 2e hands
na half jaar koppeling defect. Werd onder garantie gerepareerd.
Na anderhalf jaar rijden en 4000 km koppeling weer defect. Volgens Driessen ligt het aan onze rijstijl kan dat??

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De koppeling van uw Fiat Panda is twee keer in weinig kilometers versleten.

De koppelingsplaat slijt door normaal gebruik, maar zou dan wel veel langer moeten mee gaan. Vervanging van de koppeling is geen gebruikelijke reparatie meer. Ze gaan tegenwoordig lang mee, en afhankelijk van de omstandigheden (caravan, bergen, gewicht, rijstijl) kan dat wel meer dan 200.000 km zijn.

Helaas gaat het bij uw Panda anders. Versnelde slijtage van een koppelingsplaat ontstaat als de koppeling slipt. Dat kan door toedoen van de chauffeur komen, of door een defect in de drukgroep. De koppeling slipt dan terwijl u het pedaal niet aanraakt. In alle gevallen zou dat eigenlijk wel moeten opvallen, omdat het toerental van de motor niet meer gelijk oploopt met de snelheid van de auto.

Ik ga ervan uit dat bij de eerste reparatie ook de drukgroep is meegenomen. De garage zal ook dit keer de koppeling onderzoeken. Om er achter te komen of de bewering van de garage klopt zou u kunnen vragen of een onafhankelijke derde met wat autokennis een stukje met u wil meerijden. Dat zou ook een rij-instructeur kunnen zijn.