Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kampeerauto zwaarder dan 3500 kg regelgeving

Vraag gesteld door Kampeerwagen op 27 juli 2018

Ik heb een kampeerwagen met een toegestane max gewicht van 3850 kg. Ik heb een C rijbewijs. Gelden voor mij de "vrachtwagen-gerelateerde" borden en snelheidsbeperkingen of de die van een personenauto? In Nederland en buitenland.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de verkeersregels van een camper met een toelaatbare massa van maximaal 3.850 kg.

Formeel heeft u zich in Nederland te houden aan de regels voor voertuigen boven de 3.5 ton en is er géén onderscheid of het een camper of vrachtwagen betreft.

De verkeersregels kunnen echter buiten onze landsgrenzen weer verschillend zijn. Via deze pagina van de NKC kunt u per land zien welke regel voor bóven de 3.5 ton van toepassing zijn. Maar wat verkeersregels betreft valt u feitelijk onder vrachtauto's boven de 3.500 kg.

 


***

 

 

 

Reactie van Kampeerwagen:

 

 

Jos, bedankt voor je snelle reactie. Ik lees dat het afhankelijk is of je kampeerwagen als personenauto geregistreerd staat (op kentekenbewijs voertuigcategorie M1/AF/SA) of als bedrijfsauto ( kentekenbewijs voertuigcategorie N). In beide gevallen gelden de regels voor personenauto behalve de snelheid. Camper (personenauto) max 130 km/uur, camper (bedrijfsauto) max 80 km/uur.