Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil een auto kopen bij een officiele dealer. Auto geimporteerd uit Duitsland. Kan ik zien of het schadeauto is geweest?

Vraag gesteld door Nissan Qashqai 1.6 DIG-T op 15 januari 2016

Auto betreft Volvo XC 60 (2015) waarvan er veel worden aangeboden. Ogenschijnlijk allemaal uit Duitsland geïmporteerd via een handelaar. Hoe weet ik nu of het een schadeauto is geweest dan wel iets anders met die auto aan de hand is. Auto betreft een diesel met relatief weinig km met garantie tot april 2017. Volgens de RDW rust er € 5360 BPM op de auto. Lijkt me ook erg weinig voor zo'n nieuwe auto. Welk risico loop ik hierbij.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u kunt zien of een geïmporteerde auto schade heeft gehad.

Helaas is er geen database waar u uit kunt putten om een mogelijk schadeverleden te achterhalen. Een opvallend laag BPM bedrag zou kunnen duiden op een auto die met schade is geïmporteerd. U zou de betreffende auto nog kunnen selecteren in de BPM calculator van Autoweek, wat een reëel restant BPM zou kunnen zijn bij een dergelijke XC60 wanneer deze met die leeftijd wordt geïmporteerd. Wat mij betreft komt het restant BPM op het kenteken overigens niet verontrustend over. Op basis van de leeftijd is er waarschijnlijk wel zo'n 32 procent BPM afgeschreven dus zou dat bedrag redelijk kunnen kloppen.

Het schadeverleden blijft dus altijd onzeker. Vraag wel aan de verkoper óók op het koopcontract te melden wanneer hij beweert dat de auto geen schade heeft gehad. Als stok achter de deur.

Verder heeft u vóór de koop ook altijd de mogelijkheid bij een van de ANWB Keuringstations de auto te laten keuren. Uiteraard gaan we dan ook visueel opzoek naar een mogelijk schade verleden.