Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gordel tekort voor de Maxi cosi

Vraag gesteld door Samantha16486 op 11 juli 2017

Ik heb een Skoda Fabia comfort uit 2000. Helaas past de Maxi cosi niet achterin omdat de gordel tekort is. Is het toegestaan om een langere riem in de plaatsten? De garage kon mij niet verder helpen met de deze vraag.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een te korte gordel voor het gebruik van de Maxi-Cosi.

Het is zeker toegestaan een langere riem te gebruiken mits deze ook een ECE goedkeuring heeft. Soms kan een autofabrikant een langere rolgordel leveren om dit probleem te ondervangen. Dat is uiteraard een prima oplossing.

Sommige lotgenoten grijpen naar een gordelverlenger. Wettelijk is dat in Nederland niet toegestaan omdat deze producten formeel niet gekeurd zijn. Ik begrijp dat dit vaak óók financieel de meest handige oplossing is maar volgens de letter van de wet is het verboden deze te gebruiken.

Tot slot is het ook niet toegestaan een gordel ''te verbouwen'' zoals een extra stuk laten aannaaien. Bij de APK zal deze oplossing meteen tot afkeur leiden.

Een originele gordel met meer lengte is dus de beste oplossing.***

Reactie van EricMulders:

Ik heb precies dit probleem. De garage kan wel bestelbusgordelsloten monteren (die zijn langer) maar wisten niet of dat APK technisch mag. Daarom net met de technische dienst van de RDW gebeld en die adviseren JUIST een gordelverlenging mits deze is goed gekeurd met een (E)-keuring.
Volgens het RDW zijn deze via internet te verkrijgen en wettelijk toegestaan. Nu ben ik dus de draad kwijt..... ??***

Reactie van Gevarendriehoek:

Om welke E-norm gaat het hier precies?