Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ethanol vreet rubber op?

Vraag gesteld door NaarGarage op 16 oktober 2018

Beste,
Lange tijd terug las ik dat de brandstof E10 de rubbers in oudere auto's wegvreet. Ik heb een KIA Sorento van 2008, 3,3/6 cyl/LPG, die start op Super 95. Als de oude Super 95 aangevuld wordt met 10 % ETHANOL, dan zou mijn auto schade kunnen krijgen.
Hoe voorkom ik schade , en is er iemand Juridisch aansprakelijk als mijn Caravantrekker te oud voor deze brandstof zou zijn en ik gedwongen wordt hem hiervoor om te moeten bouwen of gedwongen wordt hem te vervangen ?
Als inwoner van ' DE EEG " zie ik de toevoeging van 10 % ETHANOL niet als vooruitgang.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of ethanol schadelijk is voor uw auto.

Ik weet niet waar uw argwaan vandaan komt. Voor Kia geldt;
''Alle benzinemotoren van Kia, zijn geschikt voor E10. Dit heeft uitsluitend betrekking op origineel in Nederland geleverde voertuigen.Voorwaarden zijn dat het voertuig niet is gemodificeerd en bij het onderhoud en de reparatie originele onderdelen zijn gebruikt''.

Wanneer E10 defintief z'n intrede gaat doen rond 2020, zal er altijd een alternatief beschikbaar zijn met de gebruikelijke 2-5% ethanol zoals in de huidige Euro95. In een enkel geval is dat Euro95 met het E5 etiket óf SuperPlus98 óók met het E5 etiket. U hoeft dus geen E10 te tanken wanneer u overigens ten onrechte denkt dat uw auto hier niet geschikt voor zou zijn.

Geen paniek dus. Ook niet voor die auto's die ongeschikt zijn voor E10. Een alternatief is er altijd waar de ANWB ook steeds voor heeft gepleit. Zoals ook in de landen om ons heen waar E10 al veel langer z'n intrede heeft gedaan.