Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betrouwbaarheid Grand Vitara op LPG

Vraag gesteld door suzuki grand vitara op 6 februari 2017

Momenteel rijdt ik een Subaru Forester uit 2007 op autogas. Inmiddels heeft deze auto 247000 km gelopen en overweeg ik inruil, mede omdat de schokdempers aan vervanging toe zijn. Ik kan nu een Suzuki Grand Vitara uit 2009 overnemen waar ook LPG is ingebouwd en die slechts 85000 km gelopen heeft. Omdat niet alle motoren tegenwoordig geschikt zijn om op LPG te rijden heb ik geprobeerd te achterhalen of een Grand Vitara wel echt geschikt is voor LPG en hoe de vooruitzichten voor deze auto op langere termijn zouden zijn. Echter zowel de dealer als de LPG distributeur kan geen uitsluitsel geven over de geschiktheid op LPG. Wel zegt de ene dealer dat Suzuki het installeren van LPG installaties afraadt vanwege de hogere hittegraad bij LPG verbranding en mogelijke schade aan de motor. Een ander zegt daarentegen dat met goed onderhoud die kans op schade gering is. Wat is uw mening?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de betrouwbaarheid van de combinatie LPG en Suzuki Grand Vitara.

Voor de Suzuki Grand Vitara is géén LPG homologatie. De combinatie neemt dus een zeker risico met zich mee maar dat geldt in de regel tóch wel voor LPG. Uw Forester heeft wat dat betreft altijd een goed LPG reputatie genoten, gezien óók de respectabele tellerstand.

Voor de Suzuki ben ik wat het gebruik van LPG betreft wel wat voorzichtig. In ieder geval heeft Suzuki er géén goedkeuring voor afgegeven. Wat betreft duurzaamheid en betrouwbaarheid spreek duidelijk de voorkeur uit benzine als hoofdbrandstof.