Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK in Italie

Vraag gesteld door Den Bosch 9 op 7 mei 2018

Beste mensen,
Ik ga elk jaar voor 3 maanden naar Italie, ik rijd alleen met mijn NL auto naar mijn zomerverblijf en terug. Ik wil graag mijn auto daar achterlaten (met een NL kenteken), omdat ik daar wil kunnen beschikken over een auto. Een auto aanschaffen in Italie is niet mogelijk, ik krijg geen kenteken omdat ik geen belasting betaal in Italië. Ik ben erop aangewezen met de auto heen en weer te reizen, omdat de jaarlijkse APK dat vereist.
Bestaat de mogelijkheid om de APK keuring te laten verrichten in Italie, bijvoorbeeld bij een erkend keuringsstation, zodat die auto niet 1x per jaar terug hoeft naar NL?
Graag uw antwoord,
Met riendelijke groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over APK in Italië.

Er bestaat alleen in België en Spanje de mogelijkheid een Nederlandse APK te verkrijgen. In Italië gaat dat dus niet lukken en lijkt ééns per jaar een verplichte rit naar Nederland toch onvermijdelijk.

Ik wil u nog wel aanvullend adviseren de polisvoorwaarden van uw autoverzekering nader te bekijken. In de meeste gevallen wordt een maximale duur aangeven voor een aaneengesloten periode in het buitenland. De kans is dus groot dat het formeel ook niet is toegestaan uw auto permanent daar achter te laten op Nederlands kenteken vanwege de verzekering.