Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Mazda 5 wat is acceptabel?

Vraag gesteld door adebruijn op 9 mei 2015

Van de week op vakantie geweest naar Luxemburg. Daar aangekomen vond ik de auto rare geluiden maken. Een en ander gecontroleerd en bleek dat er geen olie aan de pijlstok zat. Een liter toegevoegd en nog steeds niets. ANWB van Luxemburg erbij en er bleek 3 liter olie toegevoegd te moeten worden.
Natuurlijk had ik een en ander voor het gaan rijden moeten checken, maar na 3500 km en mijn voorgaande ervaringen met Mazda's die ik nooit heb bij hoeven vullen qua olie, had ik dit niet voorzien.
De auto is een Mazda 5 van 2007 met 122.000 op de teller. Ik heb er tot aan het vullen 4000 km mee gereden. In Luxemburg een weekje gereden en met 620km moest er 750 ml olie bij. De motor is daar flink gebruikt met klimmen en dalen. Op de terugweg is er minder verbruikt, zo'n 100-150 ml op 330 km.
De auto zit nog in de laatste maand van 6 maanden garantie, dus om allerlei getouwtrek voor te zijn over wat wel of niet acceptabel is: wat is een acceptabel verbruik?
Alvast hartelijk dank voor de reactie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Olieverbruik is altijd een beladen onderwerp. Vooral omdat autofabrikanten een voor hun veilige marge hanteren terwijl dit voor de consument bij lange na niet acceptabel is. Het betreft hier een Mazda 5 die u als occasion heeft aangeschaft. Wanneer ik olieverbruik zou moeten interpreteren met het oog op (Bovag?)garantie, wordt 1 liter op 1000 km als de uiterste limiet beschouwd. Het mag duidelijk zijn dat er sprake is van een hoog olieverbruik maar bij méér dat 1 liter op 1000 km is dat duidelijk te hoog. U heeft wat mij betreft alle reden om in de laatste maand van de garantie hier melding van te maken. Het is duidelijk dat het verbruik afhankelijk is van de gebruiksomstandigheden maar u moet vooral refereren aan het hoogst gemeten verbruik. Op basis daarvan is reparatie dan ook noodzakelijk. De kans is echter groot dat de garage samen met u het olieverbruik zélf onder controle wil houden. Bijvoorbeeld door iedere 1000 kilometer gezamenlijk het niveau te controleren en vast te stellen hoeveel er bij moet. Spreek dan wél af bij welk verbruik de garage dit als garantie gaat honoreren. Ook wanneer wanneer de garantie inmiddels is verstreken maar wel binnen die 6 maanden gemeld.