Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motor loopt soms warm

Vraag gesteld door Jan klaessen op 22 maart 2018

De motor van mijn PT-Cruiser loopt soms warm. Dan heb ik er maanden geen last van en vorige week toen ik 10 km had gereden en voor het stoplicht stond brandde het lampje. Ik heb de verwarming op heet gezet en vol open en de temperatuur liep terug. Tot op heden geen last meet gehad. Wat zou het probleem kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Chrysler PT Cruiser heeft soms een koelingsprobleem.

Ik ga er vanuit dat het koelwater niveau goed blijft en dat we een uitwendige lekkage kunnen uitsluiten.

Met name het verschijnsel van de laatste keer lijkt op een luchtbel in het koelsysteem. Nu heeft u nergens meer last van maar mocht dit na verloop van tijd tóch weer de kop op steken, zou er misschien sprake kunnen zijn van een koppakkingsprobleem. Misschien dat door een inwendige lekkage uitlaatgassen het koelsysteem kunnen bereiken en dat een luchtbel soms voor dit soort problemen zorgt.

Een slechte doorstroming van de radiateur door verstopping komt ook nog weleens voor bij de PT Cruiser. Een incidenteel weigerende thermostaat zou in theorie ook nog een oorzaak kunnen zijn of een temperatuursensor die soms onnodig paniek zaait. Er zijn dus wel meer opties voor dit probleem maar valt er, nu alles weer in orde lijkt, op dit moment niks te ontdekken. Mocht het verschijnsel tóch weer de kop op steken, zou een koppakkingstest wat mij betreft het eerste onderzoek moeten zijn.