Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sensoren in autobanden

Vraag gesteld door jpwm op 23 november 2018

Wij staan op het punt om een andere auto te gaan kopen, een CX5.
Voor deze auto willen we ook winterbanden kopen en willen deze zelf weer kunnen verwisselen naar de zomerbanden. Maar ik weet dat de CX5 2017/2018 sensoren heeft in de banden. Hoe kan ik bij de CX5 het bandensensor-systeem uitzetten of omzeilen, zodat wij winterbanden kunnen monteren zonder deze sensoren? Ik heb gelezen dat dit mogelijk is bij sommige auto's, maar er staat niet bij, bij welke auto's dit mogelijk is, er staat ook geen beschrijving bij hoe ik deze sensoren uit kan zetten. Wie kan mij hiermee helpen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het bandenspannings controlesysteem TPMS.

Auto's die nieuw op de markt zijn gekomen na 1 november 2012 moeten zijn voorzien van TPMS. Dit betreft dus auto's met typegoedkeuring na 1 november 2012. Tevens moeten auto's met een datum eerste toelating na 1 november 2014 voorzien zijn van TPMS.

Bij uw auto is het systeem dus niet uit te schakelen omdat het verplicht is. De sensoren zijn los leverbaar. Dat kan bij de dealer, maar ook 'aftermarket' zijn er goedkopere universele sensoren verkrijgbaar.
***

Reactie van jpwm:

Als ik "Aftermarket" universele sensoren in de winterbanden laat plaatsen, zijn deze dan storingsgevoeliger? Er zit nogal een prijs verschil in. Of moet ik daarna nog naar de Mazda-dealer om de sensoren aan te laten melden?***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Ook in de universele setjes zitten prijsverschillen en dat zal ook gelden voor de kwaliteit. We hebben ze niet getest. De sensoren moeten worden aangemeld/ingeleerd aan de auto. Bandencentra beschikken meestal wel over de apparatuur. Dat is dus niet exclusief voor merkdealers.