Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn Opel Zafira stottert heel erg na het starten en wegrijden; ook stationair draaien doet ie niet rustig. Soms heel weinig power.

Vraag gesteld door elsa2 op 21 december 2016

Auto geeft vooral bij het starten en stationair draaien stotterend gas en trekt hortend en stotend op; dit trok meestal weer weg, zeker als ik m eerst even staionair liet draaien), maar ook na half uur rijden sloeg die telkens af bij het achteruitrijden om in te parkeren).
Na uitlezen is door de garage de landa-sonde vervangen en is de gasklep schoongemaakt. Maar dat heeft allemaal niet geholpen.
Dashboard geeft nu geen storing meer aan, maar hij loopt nog steeds van geen meter.
Wel had ik al eerder een vermindering van intensiteit in de dashboardverlichting opgemerkt bij het aanzetten van de lampen, en soms ook een korte vermindering van stuurbekrachtiging bij het starten.
Dit ook allemaal doorgegeven aan de garage.
- wat kan er aan de hand zijn; het is al een oudje: 2002 of 2003
- kan het de bobine zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een stotterende en inhoudende Opel Zafira.

Bij benzinemotoren kan de EGR-klep vervuilen, vaak is schoonmaken afdoende of anders vervangen. De luchtmassameter zou ook de oorzaak kunnen zijn maar kennelijk is de aandacht van de garage daarom al richting het gasklephuis gegaan. Ik kom deze klacht ook tegen met een defecte krukassensor als uiteindelijke boosdoener.

Misschien dat een compressietest in ieder geval kan uitsluiten dat het probleem in de cilinderkop zit. Ook dat wil bij de Zafira weleens voorkomen. Bobine problemen zijn per definitie een aandachtspunt bij een slecht lopende motor. Tot slot zijn de massa aansluiting bij Opel nog weleens een bron van dit soort storingen. Ook gezien het reageren van de dashboard verlichting is dat ook een aandachtspunt.