Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

mankementen na reparatie versnellingsbak

Vraag gesteld door Peugeot 807 op 3 december 2018

Betreft Peugeot 807, uit 2009, 235474 km. Auto heeft nooit problemen gehad tot de koppelen het niet meer deed. Door ANWB naar garage gebracht. Drukgroep koppeling kapot. Deze is vervangen. Vervolgens begon de ellende... Auto lekte plots olie, terug naar garage, bleek scheur in versnellingsbak(was niet eerder naar gekeken) . Eerst geprobeerd de bak te lassen, niet gelukt toen gereviseerde bak eronder. Aanvankelijk deed de 5de versnelling en achteruit het niet maar na een aanpassing op advies leverancier werkte het. Startmotor bleek hierna ook te haperen ( nooit eerder gemerkt). En nu vind ik dat mn in de 5 de trekkracht aanzienlijk verminderd is. Rijd met een trailer met 1 pony. Gisteren niet harder dan 90 maar moest op de snelweg terugschakelen naar zijn 4 als de weg iets omhoog liep. Bij gas geven ook ander brommend geluid dan voorheen... Rijden met trailer was voor reparatie nooit een probleem... Is dit allemaal toeval of is er een mogelijk andere verklaring voor, Heb niet veel vertrouwen meer in de garage aangezien hij daar een maand heeft gestaan voor bovenstaande reparaties....Alvast dank voor reacties

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt verschillende mankementen na reparatie aan de versnellingsbak en koppeling.

De scheur in de bak na een nieuwe koppeling lijkt wel op een of andere manier een mogelijk gevolg van deze handeling. De versnellingsbak moet immers gedemonteerd te worden. Een scheur in de bak komt er niet vanzelf in. De startmotor dient ook gedemonteerd te worden waar u vervolgens óók problemen mee heeft gekregen. Tot zover zie ik dit niet per definitie allemaal als toeval maar is er duidelijk een mogelijke relatie met het vervangen van de koppeling.

De ineens mindere prestaties vraagt om nader onderzoek. Een relatie met de koppeling zie ik in dt geval niet tenzij deze slipt. Op basis van uw omschrijving denk ik niet dat dit het geval is. Maar of er wel of geen sprake is van een relatie met de eerdere werkzaamheden zal moeten blijken wanneer de oorzaak is gevonden.

Ik begrijp dat het vertrouwen in de garage inmiddels nihil is maar misschien moet u tóch het bedrijf de gelegenheid geven hier naar te kijken. Wellicht is er ook sprake van garantie op de gedane werkzaamheden waar u een beroep op kunt doen. Dan is het aan de garage aan te tonen dat de oorzaak van de slechte prestaties los staan van alle eerdere werkzaamheden. Bij twijfel zou u dan altijd nog naar een andere garage kunnen gaan om dat daar óók te laten onderzoeken.