Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 brandstof

Vraag gesteld door D. C. Schuiling op 27 oktober 2016

Hallo allemaal.
Ik lees net op NOS (1) dat België de Euro95 in de ban doet en E10 daarvoor in de plaats doet. Of dit zomaar kan/mag is een eerste. Echter kan er op de E10 site gevonden worden (2).
Ik lees op de NOS site dat er al 7% ethanol toegevoegd is aan de Euro95, naar mijn weten nooit wat van gehoord.

Kan ik nou gerust de E10 in mijn Toyota Corolla van 2001 gooien?

(1) http://nos.nl/artikel/2139863-vanaf-volgend-jaar-geen-euro95-meer-in-belgie.html
(2) http://e10check.be/

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over E-10 brandstof dat in België vanaf 2017 de plek in gaat nemen voor de gebruikelijke euro 95.

In Nederland wordt er al jaren maximaal 5% bio-ethanol aan de euro 95 toegevoegd. De moderne generatie auto's kunnen daar zonder gevolgen probleemloos op rijden. Het gebruik van E-10 (10% ethanol) zoals dat al een poosje in Frankrijk en Duitsland wordt aangeboden, kan niet altijd straffeloos in elke auto getankt worden. Met name bij de direct ingespoten benzine motoren kan dat uiteindelijk voor mechanische problemen zorgen. Vandaar dat de E10-checker daar uitsluitsel over moet geven.

Wat uw auto betreft wordt er gemeld dat alle Toyota modellen geproduceerd vanaf januari 1998 geschikt zijn voor gebruik van E10, met uitzondering van een aantal genoemde modellen. Uw Corolla staat daar niet bij en is dus E-10 geschikt. Overigens blijft de 98 octaan benzine gewoon te koop als alternatief voor E-10. Feitelijk rijdt uw auto daar alleen maar beter op maar is wel een fractie duurder per liter.

Overigens kan door de actualiteit van dit onderwerp de E-10 check website soms even niet te bereiken zijn.