Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagwaarde door schade expert na hagelschade aanzienlijk lager vastgesteld, dan ANWB opgeeft. Wat is waarheid.

Vraag gesteld door Dagwaarde? op 18 augustus 2016

Koerslijst
Situatie Richtprijs*
Kopen bij Bovag autobedrijf met garantie€ 4.450
Kopen bij merkdealer met garantie € 4.650
Inruil bij autobedrijf € 3.200
Verkoop tussen particulieren € 3.650
Meeneemprijs € 3.750
Dagwaarde Richtprijs*
Vervangingswaarde bij total loss € 4.150

De koerslijst van ANWB, de schade expert geeft als dagwaarde 1750 euro op. Er zitten wel 2 kleine lakschades op de bumper, maar deze 2 bedragen liggen wel erg ver uit elkaar. Wat kunnen we hiermee? Moet ik deze dagwaarde accepteren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de dagwaarde van uw auto.

De dagwaarde van de auto is uiteraard óók op basis van de staat en conditie, vlak voor het moment dat deze in dit geval door een hagelbui werd getroffen. Kennelijk heeft de expert die vervangingswaarde op 1.750,- euro geschat.

De ANWB/Bovag Koerslijst geeft inzicht in de waarde van een gebruikte auto, afhankelijk van de situatie. Om de markt zo goed mogelijk te volgen worden de richtprijzen iedere twee maanden door deskundigen herzien. De Koerslijst schetst wat mij betreft dan ook een representatief beeld.

Uiteraard zal een expert bij het bepalen van de waarde rekening houden met de staat en conditie. Gezien het toch wel forse verschil tussen de vastgestelde dagwaarde van de expert en de vervangingswaarde in de Koerslijst is de grote vraag waar dat op gebaseerd is. De genoemde lak beschadigingen lijken mij niet het verschil maken. Of het moet zo zijn dat 1.750,- euro het uitgekeerde bedrag is met behoud van de auto.

Wanneer u het genoemde bedrag onacceptabel vindt kunt u een beroep doen op een contra expertise. Een andere expert zou misschien op een hogere vervangingswaarde uit kunnen komen. Een contra expertise kunt u aanvragen via uw verzekeraar. Maar hopelijk kunt u de expert nog om een nadere verklaring vragen waarom dit verschil. De Koerslijst wordt voor een prijsindicatie vaak ook door experts gehanteerd.