Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij hoeveel kilometer per jaar ligt het omslagpunt benzine - diesel - gas?

Vraag gesteld door K.v.Os op 30 november 2015

Ik sta op het punt om een andere tweedehands auto te kopen, een kleine middenklasser. Ik rij nu zo'n 15.000 km per jaar en verwacht er komend jaar meer te gaan rijden (minimaal 20.000 per jaar). Wat is dan het meest gunstig: benzine, diesel of gas?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af waar het omslagpunt ligt bij een gebruikte auto, zowel op LPG als diesel.

Bij een gebruikte diesel komt u met 20.000 km nét boven het omslagpunt uit. U zit dan wel aan de goede kant van de streep, maar de winst is niet spectaculair. Een occasion mét LPG aan boord is al rendabel vanaf 12.000 km op jaarbasis. In beide gevallen ga ik dan wel uit van een gelijkwaardige aanschafprijs als een potentiële benzine kandidaat. Een kanttekening is wel dat een gebruikte diesel vaak méér kilometers op de teller heeft staan en misschien eerder voor groot onderhoud in aanmerking komt.

Een auto op LPG laat vaak ook een hogere tellerstand zien en heeft zeker geen probleemloze status. Het is dus belangrijk dat u zéker bij LPG weet dat duurzaamheid en betrouwbaarheid minder vanzelfsprekend is dan bij benzine of diesel. Overigens zal het rijden op diesel alleen nog maar duurder worden en zal uw voordeel wellicht nagenoeg verdwijnen. Misschien zal benzine op papier niet economisch de beste keuze zijn maar wel op het gebied van duurzaamheid en betrouwbaarheid.