Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke levensduur mag ik van een VW turbo verwachten

Vraag gesteld door Hondenvanger op 1 juli 2018

Ik begrijp dat een turbo rond de 150.000 km mee zou moeten gaan. Af en toe trek ik een caravan met mijn VW Golf 6 Tsi, dus uitgevoerd met een turbo. Deze auto is uit 2010, km stand tegen de 60.000.
Dat betekent dat ik een spaarpot moet aanleggen voor het vervangen van de turbo ?
En als ik een andere gebruikte VW met turbo zou overwegen is het raadzaam om igv een km stand boven de 100.000 km een nieuwe turbo te bedingen ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de levensduur van een turbo.

Het uitgangspunt is inderdaad dat een turbo een levensduur heeft van tenminste 150.000 km. Het is dus niet zo dat de turbo vanaf die kilometrage per definitie kapot gaat en kan ook gerust het een autoleven lang volhouden. Maar dat geldt voor veel meer belangrijke en kostbare componenten. Tot anderhalve ton kan je in alle redelijkheid zeggen dat je geen buitensporige gebreken hoeft te verwachten. Daarna kán er best iets gebeuren maar hoeft per definitie niet. De turbo valt onder die zelfde noemer, net als zoveel andere aan slijtage onderhevige onderdelen.

Een spaarpotje voor onvoorziene kosten is per definitie best verstandig maar meer in z'n algemeenheid en niet per se voor een turbo. Bij de aanschaf van een gebruikte auto is het afdwingen van een nieuwe turbo ook niet redelijk wanneer daar feitelijk nog niks mee aan de hand is. Ik denk wel dat een occasion met een goed onderhoudsverleden een pré is. Gebrekkig onderhoud kan zeker van invloed zijn voor de levensduur van een turbo, die overigens meestal de geest geeft door externe factoren.