Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Isofix te hoog voor autostoel in Peugeot 308 SW

Vraag gesteld door Fam. Nagel op 18 februari 2018

Ik rij sinds eind oktober in een nieuwe Peugeot 308 SW (het nieuwe '2018' model). Voor onze oudste dochter van inmiddels 5 jaar gebruiken we een Maxi-Cosi Rodifix AirProtect autostoel die met isofix bevestigd moet worden.

De metalen beugels zitten echter zo hoog in de rugleuning van de achterbank dat de zitting van de stoel helemaal schuin naar beneden hangt en de rugleuning kaarsrecht omhoog staat zodat van comfortabel zitten geen sprake meer is. In mijn vorige auto zaten ze tussen de zitting en de rugleuning, nu dus enkele centimeters hoger.

De dealer zegt dat ze er niets aan kunnen doen en Peugeot Nederland zegt dat de auto gewoon aan de norm voldoet en dat ik maar een andere stoel moet gebruiken. En dat terwijl Maxi-Cosi juist deze stoel aanbeveelt voor dit type auto.

We hebben er nu maar een dik kussen onder gelegd, maar dat kan toch ook niet de bedoeling zijn in een splinternieuwe auto met een dure autostoel van een merk dat goed bekend staat?

Weet iemand hoe hoog die beugels mogen zitten volgens de norm? En is er een andere oplossing mogelijk behalve een nieuwe stoel kopen?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U vraagt wat de norm is ten aanzien van de hoogte van Isofix beugels.

Aan de hoogte van de Isofix beugels worden geen eisen gesteld. Wel aan de breedte van de beugels en hoe ver ze uit elkaar staan.

Veel Isofix-autostoeltjes hebben echter geen universele goedkeuring. De Maxi-Cosi Rodifix Airprotect ook niet. Dit betekent dat dit zitje niet zomaar in elke auto met Isofix bevestigingspunten gebruikt mag worden. De autostoeltjesfabrikant moet namelijk onderzoeken of het zitje veilig in uw auto gebruikt kan worden alvorens hiervoor een goedkeuring af te geven.

De autotypenlijst met goedgekeurde auto’s is meestal te vinden op de site van de stoeltjesfabrikant. Zo ook bij Maxi-Cosi. In deze lijst staat op welke zitplaatsen het zitje gebruikt mag worden in de Peugeot 308 SW vanaf bouwjaar 2013. Ik neem aan dat dit voor de uitvoering van 2018 niet is veranderd, maar kan ik niet met zekerheid zeggen.

Het advies dat ik u kan geven is contact op te nemen met Maxi-Cosi, om aan hun het probleem met de montage van het zitje voor te leggen. Dit kan via hun website op de pagina ‘service &ondersteuning’.