Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

CNG-/LPG/biogas in Ford S-Max naderhand inbouwen

Vraag gesteld door DJJB op 5 september 2017

Wij rijden Ford S-Max, de versie 2.5-20V TURBO 220 pk; het is een fijne auto, maar zoals verwacht wel met een flink verbruik; aangezien ik een andere baan heb en dagelijks zo'n 115 km rijd, vraag ik me af of het zich loont en mogelijk is om op gas (in welke vorm dan ook) te gaan rijden.
Het is overigens een 7-zitter (schijnt voor het inbouwen van een tank in de kofferbak op de plek van het reservewiel/reparatiemateriaal een puntje te zijn).
Op een Duitse site las ik dat 'Nachrüsten' voor Biogas niet verstandig is; hoe denken jullie over het ombouwen naar gas (bio-, lpg- of een andere vorm)?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt uw Ford S-Max te laten voorzien van een LPG of aardgasinstallatie.

Ik kom geen homologatie tegen voor een LPG of aardgas installatie voor de Ford S-Max. Dat geldt nagenoeg voor alle merken. Er is nog maar een handje vol auto's die leverbaar zijn met een LPG of aardgas installatie. En technisch gezien is uw S-Max gemaakt om op benzine te rijden.

Een LPG of aardagsinstallatie gaat niet per definitie een goed huwelijk aan met de bestaande techniek van de auto, zowel elektronisch als mechanisch. Het is dus écht een risico, met name wanneer het gaat om technische betrouwbaarheid en duurzaamheid. Daarbij komt ook dat de werkelijke winst pas in zicht komt ná het terugverdienen van de installatie terwijl het verbruik (+15-20 procent), MRB en verzekering óók de hoogte ingaat. De kans is groot dat de onderhoudskosten hoger zullen zijn en dan is het nog maar de vraag of er onderaan de streep netto dan nog iets overblijft.

Het lijkt mij dus niet verstandig en denk dat uw dealer en importeur dat ook van mening zijn. De auto is ontworpen voor benzine en een aangebrachte installatie gaat vaak ten koste van de betrouwbaarheid en duurzaamheid terwijl de theoretische netto winst pas na een paar jaar in beeld komt.