Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnelling schiet uit 5e versnelling als ik gas loslaat. Wat kan dat zijn?

Vraag gesteld door bonapart op 21 april 2017

Betreft Berlingo diesel 1.9 uit 2003. De 5e versnelling schiet eruit als ik gas loslaat. Ook lijkt het alsof de versnellingspook in de 5, als ik gas loslaat, een beetje naar mij toe en naar het midden beweegt, richting vrij. Bij de andere versnellingen gebeurt dat niet.

Het is nu de tweede versnellingsbak waarmee dat binnen 18 maanden gebeurt. Er zit deze keer genoeg olie in de bak. Voordat ik de 3e gereviseerde versnellingsbak erin laat zetten vraag ik me af: kan er ook nog iets anders aan de hand zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de mogelijke oorzaak kan zijn van het uit de 5e versnelling schieten van een Citroën Berlingo.

Bak- en motorophanging
Alleerst is het belangrijk de bak- en motorophanging nader te bekijken. Een versleten of defecte (soms de pendelsteun) ophanging kan het geheel te veel bewegingsvrijheid geven, met name bij gas los of juist gas erop. Het meebewegende schakelmechanisme kan 'm dan makkelijk uit z'n 5 doen bewegen.

Losgelopen moer
Toch kom ik het verschijnsel vaker tegen waarbij er ook sprake kan zijn van een losgelopen moer van de 5e versnelling. Het deksel van de 5e versnelling is relatief makkelijk te demonteren en redelijk toegankelijk voor nader onderzoek. Zomaar wéér een andere bak lijkt me nog veel te voorbarig en ik hoop dat de garage de genoemde opties nader wil bekijken. Zeker een Citroen dealer zou toch iets moeten herkennen in deze klacht. Mij lijkt een volledige bakrevisie voor dit probleem niet per definitie noodzakelijk.