Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen garantie BMW van 30000 euro

Vraag gesteld door Michelturk op 7 juni 2018

Goedendag ik heb een auto gekocht in Epe bij een garage handelaar van bijna 30000 euro.
Nu heb ik verschillende mankementen en zegt de verkoper dat ik geen garantie heb en m heb afgekocht. Wat kan ik hier mee.

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een occasion gekocht bij een garage voor ongeveer€30.000,- . Nu hebt u verschillende mankementen ontdekt maar de verkoper geeft aan dat u geen garantie hebt omdat u dat afgekocht zou hebben. U vraagt zich af wat u hiermee kan.

Conformiteit
Ook als u zonder garantie een auto koopt, mag u als consument redelijke verwachtingen hebben van deze auto. U mag in ieder geval verwachten dat de auto enige tijd voor normaal gebruik geschikt is. Dat is nu niet het geval. De verwachtingen die u van een tweedehands auto mag hebben, worden onder andere bepaald door de leeftijd van de auto, onderhoud, gebruik en kilometerstand. Ook hebt u een onderzoeksplicht als koper. Als dit probleem bijvoorbeeld bij een proefrit naar voren was gekomen, kan dit nadelige invloed hebben op de mogelijkheid tot het aanspreken van de verkoper. Daartegenover staat uiteraard wel dat de verkoper ook een mededelingsplicht heeft. Hij hoort u te melden wat hij weet over de auto.

Reparatie
Als zich binnen de eerste zes maanden na de koop een gebrek voordoet, wordt volgens de wet aangenomen dat dit gebrek reeds bij de koop aanwezig was. Volgens de wet dient u de verkoper in eerste instantie in de gelegenheid te stellen het gebrek kosteloos te verhelpen. Dit is een belangrijk verschil ten opzichte van een beroep op dwaling. Bij non-conformiteit kunt u dus niet meteen de overeenkomst vernietigen.

Indien de verkoper niet mee wilt werken zou u kunnen overwegen om het geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen. Dat kan overigens alleen indien de verkoper een BOVAG garage betreft of rechtstreeks is aangesloten bij de Geschillencommissie.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.