Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging distributieriem opgedrongen

Vraag gesteld door jbsteneker op 19 mei 2018

De auto van mijn schoonmoeder (Renault Twingo, 5 jaar oud) moest laast voor een APK keuring en aangegeven werd dat dan meteen de distributieriem vervangen zou worden. Er staat nog maar 26.000 km op de teller en op internet staat dat dit na 6 jaar of 60.000 km pas nodig is. Dus ze heeft aangegeven dit niet te willen. Er werd echt op aangedrongen dat het anders niet verantwoord zou zijn etc. Ze heeft voet bij stuk gehouden, maar het zit ons toch niet lekker. Was het inderdaad verstandig geweest om deze al te vervangen, of is er vanuit de garage onnodig op gehamerd. Zo verlies je toch een beetje je vertrouwen in je garage. Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De garage adviseerde de distributieriem van de Renault Twingo te vervangen. U vraagt of vervanging bij 5 jaar en 26.000 km al nodig is.

Dat hangt ervan af welk motortype er in de auto zit. De vervangingsinterval verschilt namelijk.

De 1.2 met een motorvermogen van 43 kilowatt (zie kentekenbewijs onder 'motor en milieu' -> 'milieuprestaties') heeft een interval van 90.000 km óf 4 jaar. De 1.2 met 55 en 56 kW is bij 120.000 km of 6 jaar aan de beurt, naar gelang welke het eerst wordt bereikt, bij deze auto dus de jaren.