Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geluid van banden?

Vraag gesteld door Wijbrand op 25 april 2017

Na ongeveer 10km. gem. 80km/u en dan na ca. 15km snelweg, 120km/u zwelt het geluid van de auto behoorlijk aan. Na ca. 3 km doorrijden met 120km/u verdwijnt het geluid weer. Heb het vermoeden dat het een bandentemperatuur kwestie is. Iets dergelijks heb ik nog nooit eerder ervaren. Het betreft hier een Zafira B. 1.8 bouwj. 2007106500 km. Wat kan ik hier aan doen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Tijdens het rijden hoort u een geluid met een veranderend volume. U denkt aan temperatuurwisselingen in de banden als mogelijke oorzaak.

Bandenspanning en profiel
Bij deze klachten zou ik het eerste naar de bandenspanning en het profiel van de banden kijken.

Cuppen
Het zou veroorzaakt kunnen worden door het cuppen van de banden. Cuppen van de banden is een bekend verschijnsel. Een aantal factoren hebben invloed op het ontstaan van cuppen.

  • bandenspanning
  • wielstanden
  • onbalans
  • bandenkeus

Een cuppende band is makkelijk te herkennen wanneer je met de vlakke hand tegen en met de draairichting mee wrijft en je voelt duidelijk een zaagtandachtig oppervlak. Dit zaagtandachtige oppervlak kan naarmate de slijtage erger wordt bijgeluiden en trilling opleveren welke in de auto waarneembaar zijn. Het geluid van een band met zaagtandprofiel kan in de auto goed hoorbaar zijn en lijkt erg op het geluid van een versleten wiellager.

Meestal zien wij cuppende banden op de achteras van voorwielaangedreven auto's. Met name de binnenschouders hebben op dit type auto vaak last van cuppen.

Wiellagers
Als de banden niet de oorzaak zijn zult u dus uw wiellagers moeten (laten) controleren.