Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gelijktijdig gebruik oude en nieuwe winterbanden. Welke voor en achter monteren.

Vraag gesteld door Harke2 op 30 november 2018

Ik heb met mijn garage een verschil van mening. De winterbanden aan de voorzijde moeten vervangen worden. Deze nieuwe banden wil ik op de achteras hebben en de oude banden die van de achteras komen wil ik naar de vooras hebben. Wat is uw advies hier over?
De monteur wil geen positie wissel.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over banden. Voor een voorspelbaar weggedrag zijn de verschillen tussen de voor- en achterbanden het liefst zo klein mogelijk, zowel qua profiel als soort en kwaliteit band.

Als we alles afwegen dan heeft wat ons betreft de beste banden op de achteras de voorkeur. Dat geldt zowel voor auto's met voor- als met achterwielaandrijving. Een achterwielslip (overstuur) is bij elke auto, ongeacht de aandrijving, heel wat moeilijker te corrigeren dan een voorwielslip (onderstuur). Dat is de zwaarst wegende reden om de beste banden achter te monteren.

Daarbij komt ook dat het gedrag van de banden op de vooras eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip, dan de banden op de achteras. Een auto met de beste banden vóór geeft op het stuur en in de pedalen een (schijn)veilig gevoel waardoor al snel harder wordt gereden dan voor de achterbanden verantwoord is. Als de achterzijde dan uitbreekt is er vaak geen redden meer aan.

Natuurlijk zijn er ook situaties die in het voordeel spreken van de beste banden vóór, bijvoorbeeld de tractie van meerderheid van de auto's, de voorwielaandrijvers. Maar doorslaggevend is wat ons betreft toch het zoveel mogelijk voorkomen van de achterwielslip, dus het behouden van de stabiliteit, de 'macht over het stuur'.

Het is verstandig om banden bij een groot verschil in profieldiepte tijdig te vervangen, want nóg beter dan de beste banden op de achteras, is óók goede banden op de vooras.