Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winter banden hergebruiken van Suzuki Alto naar C1

Vraag gesteld door Nijmegen 2000 op 11 december 2017

ik heb set winterbanden 155/65 R 14 Et 45. Ik wil ze monteren onder een citroen C1 met banden maat 165/65 R 14 Et 39. Past dit ?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of een set winterbanden met velgen van een Suzuki Alto op een Citroën C1 past.

Een velg van de Alto van het model tot 2002 is niet te monteren op een C1. Van de Alto's van 2002 en later komen de steek en naafdiameter wel overeen, maar de ET-waarde* verschilt wel.

Het verschil in ET-waarde (45 vs. 39) is wat mij betreft doorslaggevend om montage van deze set af te raden. Het stuurgedrag wordt met deze velgen nadelig beïnvloed. De auto kan gevoeliger reageren op spoorvorming. De velgen staan iets verder naar binnen, wat ook nog ten koste kan gaan van de wegligging. Niet ideaal dus.

Wellicht is er een Alto-rijder te vinden die de set graag overneemt. Vermeld bij eventueel adverteren in ieder geval het bouwjaar van de auto.

*De ET-waarde (Einpresstiefe) is de bolling van de velg, de afstand tussen het denkbeeldige middelpunt (in langsrichting gezien) en de plek waarop ze op de naaf worden gemonteerd. Bij een andere ET-waarde komen velgen verder naar binnen of naar buiten te staan. Daarmee wordt de zorgvuldig uitgedokterde geometrie van besturing en wielophanging verstoord. De auto kan daardoor erg gevoelig worden voor spoorvorming, trekken in het stuur bij oneffenheden.

Elke afwijking in ET-waarde wordt afgeraden. In de praktijk gebeurt het wel dat er door bandenleveranciers en doe-het-zelvers velgen worden gemonteerd met een verkeerde ET-waarde. Hoe groter het verschil, des te beroerder een auto gaat sturen.