Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat kost het om een tweedehands motor in onze auto te plaatsen?

Vraag gesteld door InM op 4 augustus 2016

De nokkenas van onze Corsa uit 2005 is gebroken. Deze vervangen kost €1.000 geeft de garage aan, en daarnaast zullen ze de motor uit elkaar moeten halen om te zien of er verdere schade is. Totale kostenplaatje onbekend dus. Auto heeft om en nabij 110.000 km op de teller. Wij zijn nu aan het onderzoeken of de auto een reparatie waard is. Willen daarom graag onze opties vergelijken.

Optie 1: Nieuwe auto, deze inruilen
Optie 2: Reparatie uit laten voeren met onbekende uitkomst
Optie 3: Tweedehands gereviseerde motor kopen.

Zelf totaal geen verstand van auto's. Wie kan ons helpen een juiste keuze te maken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto heeft motorschade opgelopen, u beraadt zich op de te nemen stappen.

Motor uit sloopauto
Ik verwacht dat een andere, gebruikte motor uit een sloopauto met inbouw rond 1500 à 2000 euro gaat kosten. Op die motor zit geen garantie.

Revisiemotor
Een revisiemotor is fors duurder, en meer dan de auto (gerepareerd en wel) waard zou zijn.

Reparatie bestaande motor
Reparatie van de bestaande motor kost minimaal 1000 euro, maar mogelijk meer als er meer schade is. Er zijn al kosten mee gemoeid (demontage) om de schade vast te stellen. De vraag is inderdaad wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. Omdat nokkenasschade vaker voorkomt bij dit model auto, is er ook nog de kans dat het probleem ook bij de andere, of gerepareerde motor ontstaat.

Auto inruilen
Door de auto in te ruilen mét de schade, betaalt u feitelijk ook de schade, want die wordt verrekend met de inruilprijs. Dat kan toch het voordeligst uitpakken. U weet waar u aan toe bent, het 'schadebedrag' ligt na de offerte immers vast. Dat is bij reparatie nog maar de vraag.

 

 


***

 

 

 

Reactie van InM:
Denkt u dat de auto gezien het bouwjaar en de kilometerstand een reparatie van misschien wel € 2.000 waard is?

U geeft aan dat nokkenasschade bij deze auto vaker voorkomt, hoe groot is de kans dat het weer gebeurt na vervangen van dit onderdeel, schat u?

Bedankt voor uw tot zo ver heldere antwoord

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
De auto zou volgens de ANWB Bovag Koerslijst bij inruil 2900 euro opbrengen, in gerepareerde staat. Een investering van 2000 euro in een auto van 2900 euro vind ik verhoudingsgewijs veel geld, wat ik er persoonlijk niet meer aan zou besteden. Het is een beetje bouwen op los zand, want de inruilprijs na reparatie is niet hoger dan vóór de schade. Bij blikschade is de auto al gauw total-loss, de investering is dan in één klap weg. Persoonlijk zou ik dus naar een andere auto uitkijken, en hopen op een leuke inruilprijs.

De kans dat hetzelfde euvel weer ontstaat kan ik niet inschatten.