Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is de 1.4TFSI sterk genoeg voor een Seat Altea XL?

Vraag gesteld door 67frank op 16 september 2016

Ik overweeg als volgende auto een Seat Altea XL (benzine) aan te schaffen. Op internet zag ik dat de 1.8 en 2.0 motoren berucht zijn om hun olieverbruik. Daaronder zitten de 1.2 en 1.4 liter motoren. Gelet op het gewicht van de auto (1450 kg) vraag ik me af hoe deze motoren zich gedragen. We rijden zo'n 18.000 km per jaar met de auto, meerdere keren per week over de snelweg en in de vakantie gaat het hele gezin inclusief bagage (geen caravan) mee. (Gelet op de toch nog beperkte bagageruimte komt er dan waarschijnlijk een dakkoffer op.)

De vragen die ik heb, zijn:
1. Hoe gedraagt een 1.4 motor zich in een Altea? Kan deze zijn werk prima aan, of heeft hij het zwaar in heuvels / bergachtig landschap? Moet ik de motor bijvoorbeeld hoog in de toeren houden om voldoende trekkracht te genereren?
2. Van met name de 1.8 en 2.0 motoren vind ik veel terug over een hoog olieverbruik. Hoe ligt dat met de 1.4 motor?

Bij voorbaat dank voor uw snelle antwoord.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt en Seat Altea XL aan te schaffen met als dilemma wat een geschikte motor is.

De 1.8 en 2.0 TFSI motoren die ook bij Audi, VW en Skoda modellen zijn terug te vinden zijn berucht in de productiejaren 2008-2012 om hun buitensporig hoog olieverbruik. U moet dan denken aan meer of soms véél meer dan 1 liter op 2000 km. Bij de Altea XL is er echter sprake van de 1.8 TSI en de 2.0 FSI die leverbaar zijn geweest. Ook deze 1.8 kán in aanmerking voor en verhoogd olieverbruik maar komt in verhouding veel meer voor bij de TFSI versies. De 2.0 FSI motor kent dit probleem niet.

De 1.4 TSI motor heeft ook niet helemaal een vlekkeloos verleden op het gebied van de distributieketting. Maar na de generatie 2006-2007 lijken de problemen opgelost. En met de motorische specificaties van 92 kW bij 5000 rpm een koppel (trekkracht) van 200 Nm bij 1500 rpm heeft u met het hele gezin aan boord en mét dakkoffer ruim voldoende trekkracht. De turbo zorgt voor extra trekkracht bij een laag toerental en maakt deze Seat Altea XL óók zeer geschikt voor een bergachtige omgeving.