Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

bovaggarantie

Vraag gesteld door paulus rudolf op 12 juli 2018

Heb 6maanden bovaggarantie ben in die tijd voor piepende remmen geweest,nu verloopt volgende week mijn garantie maar probleem is na 4keer langs zijn geweest niet op te lossen volgens dealer.Moet ik accepteren dat ik een auto gekocht heb met piepende remmen of moet het opgelost worden????

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De remmen van uw auto piepen. Is een bijgeluid een gebrek of een eigenschap?

De remmen functioneren verder goed, dus dat vertoont geen gebreken. Maar een bijgeluid is wel vervelend, ook voor overige weggebruikers. Die kunnen piepende remmen ervaren als een auto die heel hard moet remmen.

De garage verleent tot nog toe medewerking en ik hoop dat ze volhouden totdat het bijgeluid is opgelost, want een keiharde claim op grond van de garantie zou wel eens kunnen worden afgewezen, omdat het niet echt om een gebrek gaat.

Een piepend geluid van de remmen wordt veroorzaakt doordat het remblok heel iets kan bewegen, en door de wrijving met de remschijf in zijn eigen trillingsfrequentie wordt gebracht. Dat geeft een piepgeluid. Oorzaken van piepende remmen zijn montagefouten, onjuiste plaatsing van de remklauwclips, of onjuiste plaatsing van vulplaatjes, die bijgeluiden juist moeten tegengaan. Belangrijk is dat de onderdelen van de remklauw goed gereinigd en gesmeerd zijn. Wat het bijgeluid ook kan oplossen is het licht opschuren van de remblokken en de blokken opnieuw monteren met wat remmen montagepasta. Er is ook een product op de markt dat helpt tegen piepende remmen.

Mocht alle goed bedoelde moeite tóch niet helpen, vermoed ik dat er één remschijf te heet geweest is, te herkennen aan een blauwe gloed. Opschuren of vlakken zou dan nog een optie zijn of anders toch vernieuwen.

Nogmaals is de remvertraging niet in gevaar en is een dergelijke piep niet gevaarlijk. Maar bijgeluiden zijn niet prettig, zeker wanneer het de remmen betreft. Goed dat de garage een poging doet maar bespreek zeker wat de plannen zijn wanneer opschuren niet helpt. Met het opschuren van de remvoering maak je het oppervlakte wat ruwer maar dat is vermoedelijk na 'n paar keer remmen weer glad. Het zou dus best kunnen dat een setje nieuwe remschijven uiteindelijk de oplossing blijkt.***

Reactie van paulus rudolf:

ze hebben van alles geprobeerd en doen nu niks meer de remmen werken verder goed.schuren,afvlakken,nieuwe remblokken/schijven hebben ze gedaan zeggen ze,maar heb het niet op papier dus daarom gevraagd op papier wat ze gedaan hebben.