Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor remmen lopen een klein beetje aan

Vraag gesteld door Kampeedertjes op 5 december 2018

2000 km geleden schijven en blokken (en linker remklauw) voor laten vervangen. Ze lopen bijde nog steeds een beetje aan. Soms zelfs met een piep tijdens het rijden.
Kan dit kwaad? Moet ik hier opnieuw naar laten kijken. Of moet het gewoon wat inslijten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de onlangs vervangen remblokken iets aanlopen.

De remblokken in rust komen nooit hellemaal vrij van de remschijf. De remmen lopen dus in een hele lichte mate aan waar u feitelijk niks van zou moeten merken. Bij overmatig aanlopen zou u dat nog kunnen opmerken doordat het betreffende wiel overmatig warm wordt.

In hoeverre het aanlopen in uw geval overmatig is kan ik zo niet inschatten. Maar bij twijfel ben ik van mening dat u alle reden heeft de garage daar nogmaals naar te laten kijken. Misschien dat alles in orde is en dat het piepen een verschijnsel is van nieuwe remblokken op remschijven met een zekere gebruikersslijtage. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn dat overigens na een bepaalde inslijt periode vanzelf kan verdwijnen. Maar voor de zekerheid, zeker wanneer het de remmen betreft, lijkt het mij een kleine moeite wanneer de garage het eventuele aanlopen nader zou kunnen bekijken.