Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig om nu een dieselauto te kopen

Vraag gesteld door Cas1 op 20 augustus 2018

ik ga regelmatig met de caravan naar ondermeer Duitsland en Oostenrijk op vakantie. Nu wil ik een Honda CRV met een dieselmotor aanschaffen. Er komen echter steeds meer berichten dat het dieselrijden moelijk wordt gemaakt met name de toegang tot steden ivm milieu eisen.
Kortom is het nog verstandig om een dieselauto aan te schaffen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een nieuwe diesel nog wel verstandig is.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland, waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd. De aanschaf van een nieuwe diesel zal een hoge afschrijving als gevolg hebben die in de toekomst alleen nog maar nadrukkelijker zal zijn. De keerzijde is dat de aanschafprijzen van gebruikte dieselauto’s ver onder die van vergelijkbare benzineauto’s liggen.

Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat er vooral met diesels gebiedsbeperkingen te verwachten zijn. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden.

Uitgaande van een midi-SUV zoals de Honda CRV is het economische voordeel pas aan de orde wanneer u ruim boven de 30.000 km per jaar rijdt maar dan moet u wel uitgaan van tenminste 8 gebruiksjaren. Dus alléén bij een jaarkilometrage daarboven en een langer dan gemiddelde gebruiksperiode zou een dergelijke keuze nog te verantwoorden zijn. Wat milieuzones betreft verwachten we niet dat voor de nieuwste diesels veel stadspoorten zullen sluiten.