Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een Mercedes (diesel) van 45 jaar oud. Moet ik in 2019 een roetfilter gaan plaatsen?

Vraag gesteld door Hedmar op 22 mei 2018

Als ik een roetfilter moet plaatsen, wat gaat mij dat dan kosten? En moet ik dan ook belasting gaan betalen of val ik overal buiten met deze auto?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Omdat u jaartal 2019 noemt vermoed ik dat uw vraag over uw klassieke dieselauto betrekking heeft op de Motorrijtuigenbelasting.

Oldtimers van 40 jaar en ouder zijn op dit moment vrijgesteld van MRB.

Vervuilende diesels die wel belastingplichtig zijn, dus alle diesel personenauto's jonger dan 40 jaar, en meer dan 5 mg/km fijnstof uitstoten (zonder af-fabriek roetfilter) moeten vanaf 2019 een toeslag van 15 % betalen op het volledig tarief.

De toeslag geldt alleen voor auto's zonder af-fabriek roetfilter. Andersom geldt hetzelfde: alleen diesels met een af-fabriek roetfilter betalen geen toeslag. Een tussenweg is er niet; het inbouwen van een roetfilter helpt niet om onder de toeslag uit te komen.

Bovendien is het inbouwen van een roetfilter alleen mogelijk op direct ingespoten turbodiesels. Bij indirect ingespoten diesels zonder turbo - zoals de motor in uw Mercedes-Benz - is er een tekort aan zuurstof in het uitlaatgas om een roetfilter goed te laten werken.
***

Reactie van Hedmar:

Begrijp ik het goed dat ik dus geen MRB hoef te betalen volgend jaar?
Graag uw reactie,

Met vriendelijke groet,
H. Bijlstra***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Als uw Mercedes van 45 jaar is, dan zou hij al vrijgesteld moeten zijn van Motorrijtuigenbelasting. Volgens de informatie van de Belastingdienst gaat dat automatisch. Als dat niet is gebeurd kunt u vrijstelling aanvragen.

Voor vrachtauto's en autobussen geldt deze vrijstelling alleen als u deze niet bedrijfsmatig gebruikt.