Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kilometerteller vervangen kan dat zomaar? evt. van hoger spec. model

Vraag gesteld door dhrJansen op 5 januari 2018

Beste Heer/mevrouw,

Mijn 2012 Kia Rio 1.2 benzine heeft een krassen in het glas over de snelheidsmeter veroorzaakt door waarschijnlijk zand in de poetsdoek.

De gehele cluster is makkelijk zelf te vervangen. Bij de sloop kan ik een "nieuwe" aanschaffen. Maar kan ik deze zomaar wisselen? Of klopt de kilometer stand dan niet meer?

Daarnaast vraag 2, want vind ik de cluster van een hoger spec. model mooier. hierin zit ook een temperatuur meter, en een mooier scherm voor de kilometer stand. Er gaat een dezelfde kabel in. Kan deze gebruikt worden?

Alvast bedankt,

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervangen van de snelheidsmeter/kilometerteller van uw Kia Rio.

Het overzetten van een complete unit van een vergelijkbaar exemplaar is wat mij betreft geen probleem maar is er wel sprake van een afwijkende tellerstand. U zou nog kunnen overwegen door een specialist de kilometerstand te laten corrigeren naar stand van de oorspronkelijke teller.

Een unit van een luxere versie is een risico. Ik kan niet voldoende inschatten of dat past. Het zou kunnen dat de bedrading een fractie anders is omdat deze unit wat meer instrumenten herbergt. Voor een defintief verlossend antwoord verwijs ik u naar de dealer maar zou ik niet zomaar de gok nemen.