Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Richting aangeven bij turborotondes?

Vraag gesteld door Dukdalf op 30 mei 2016

L.S.,

Na uw artikel in de laatste Kampioen over rotondes zit ik nog met een vraag. Ik neem regelmatig turborotondes waarbij rechtsaf niet bestaat en de baan voor rechtdoor fysiek gescheiden is van de rotonde zelf: als het ware een rechtdoorgaande voorrangsweg met een bocht. Eenmaal op de baan voor rechtdoor kun je niet meer terug of linksaf, je moet rechtdoor: dat ben je wettelijk verplicht (voorgesorteerde richting volgen) en fysiek is het onmogelijk door de verhoogde rijbaanscheiding. Het lijkt me in deze situatie nogal overbodig om nog richting aan te geven?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over richting aangeven op turborotondes.
In de situatie die u duidelijk omschrijft is het niet verplicht om richting aan te geven, omdat u geen rotonde verlaat en geen afslag neemt.

Waar richting aangeven niet verplicht is, is het in Nederland ook niet verboden. Het kan in bovenstaande situatie soms wenselijk zijn om richting aan te geven naar rechts. Daarmee geeft u aan wat u gaat doen: rechtdoor rijden, in ieder geval niet de rotonde op. Dat geeft duidelijkheid voor tegemoetkomend verkeer dat de rotonde op wil.