Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn auto naar de sloop in Frankrijk

Vraag gesteld door Hans2000 op 22 mei 2016

Onze Ford Focus is bijna 14 jaar oud en altijd in onderhoud bij de dealer geweest. Grote reparaties zijn op een termijn van circa 2 jaar te verwachten. Eind vorig jaar bij een storm heeft een omgevallen boom de achterkant geraakt. Verder niets aan de hand behalve een deukje in het dak, dat we niet hebben laten repareren. Echter: de economische waarde is nu € 300 (auto total loss).
Vraag 1: stel ik word in Frankrijk geconfronteerd met technische pech en de reparatie gaat me teveel kosten. En stel dat ik de auto daarom bij een frans sloopbedrijf wil "inleveren", wat moet ik dan doen om dat netjes te laten verlopen, zowel aan NL als franse kant.
Vraag 2: stel dat de auto gerepatrieerd moet worden, wat kost mij dat dan (indicatief, afstand circa 600 km naar mijn dealer). De repatrieringskosten zullen nl niet door mijn Europadekking worden vergoed.

Of zijn er voor deze casus nog andere - niet geld verslindende - oplossingen. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat de procedure is bij het achterlaten van een voertuig bij een demontagebedrijf in het buitenland, en wat repatriëren gaat kosten.

Een auto laten slopen in het buitenland is mogelijk. Belangrijk is dat u een innameverklaring van de buitenlandse garage of demontagebedrijf krijgt, óf een verklaring van een buitenlandse autoriteit (douane of politie). Die verklaring heeft de RDW nodig om de registratie in Nederland te beëindigen.

Het beëindigen van de registratie bij de RDW gaat als volgt*:
Stuur een ondertekende brief met de benodigde documenten naar de RDW. Hierin vermeldt u waarom de registratie van uw voertuig beëindigd moet worden. De brief kunt u sturen naar: RDW unit VRD, Postbus 30.000, 9640 RA Veendam.
De RDW beoordeelt uw aanvraag en als alles akkoord is wordt de registratie in het kentekenregister beëindigd.
RDW stuurt een schriftelijke bevestiging van de beëindiging registratie.
U kunt zelf de verzekering stopzetten, de motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en de (eventuele) APK-plicht is vervallen

Documenten die u moet meesturen:
Het complete papieren kentekenbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat (als u dit nog heeft).
Een innameverklaring van een buitenlandse garage- / demontagebedrijf of
een verklaring van een buitenlandse autoriteit (douane of politie).

Belangrijk:
Om misbruik te voorkomen moet u de kentekenplaten vernietigen.

Bron: RDW

Repatriëring
Voor (informatie over) geplande en ongeplande transporten naar het buitenland kunt u bellen naar onze afdeling Transportplanning Buitenland, telefoonnummer 055 - 369 4165. U kunt ook een e-mail sturen naar buitenlandtransport@logicx.nl.

 

 


***

 

 

 

Reactie van Bredwin:
Als ik dus mijn auto(total loss) is em wil achterlaten bij het garage bedrijf .
Moet ik dus, als ik het goed begrijp kenteken platen verwijderen(meenemen) geen documenten (kentekenbewijs) achter laten bij het garage bedrijf.
En wij krijgen van het garage bedrijf bewijs mee dat wij afstand doen van onze auto dat sturen wij op naar RDW met het kentekenbewijs dan krijgen wij het vrijwaring bewijs waarmee wij de wegenbelasting en de verzekering kunne opzeggen.
Groet?
Bredwin

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
De (administratieve) procedure voor het slopen van een auto in het buitenland staat hierboven vermeld. De informatie komt van de RDW. In het buitenland moet u zelf het kentekenbewijs of kentekencard naar de RDW sturen, dus niet achterlaten bij het garagebedrijf of autodemontagebedrijf. Van een vrijwaringsbewijs is in het buitenland geen sprake.

In Nederland gaat het anders:

  1. Neem contact op met een RDW erkend demontagebedrijf
  2. Als het voertuig naar de sloop gaat moet u de volgende documenten meenemen:
    - compleet kentekenbewijs of
    - kentekencard met de tenaamstellingscode.
  3. De medewerker meldt uw kenteken af bij de RDW en geeft u een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat uw registratie bij de RDW is beëindigd. Let u er dus op dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt.
  4. Uw registratie in het kentekenregister is nu beëindigd. U moet zelf de verzekering stopzetten. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en de (eventuele) APK-plicht vervalt.