Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Soms een trillend stuur en auto trekt naar rechts

Vraag gesteld door RobdG op 17 april 2018

Mijn Ford Mondeo (station uit 2011) heb ik laten voorzien van 2 nieuwe Vredestein voorbanden en uitlijnen (banden achter ook laten balanceren). Na een paar dagen trekt de auto alweer duidelijk naar rechts. Ik heb geen stoepje geraakt of iets dergelijks. Hoe kan dit komen?
Tweede vraag. Het stuur trilt soms behoorlijk, maar later is dit bij dezelfde snelheid weer niet het geval. Hoe kan dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van het trekken en soms ook trillen in het stuur.

Op het andere moment is onder soortgelijke omstandigheden het trillen ineens weer weg. Dat lijkt toch op een oorzaak die niet permanent aanwezig is.

Ik denk dan in eerste instantie aan een gebrek aan één van de homokineten van de aandrijfassen. Misschien dat er inwendig sprake is van een bepaalde speling die soms kan zorgen voor een oneenparigheid in de aandrijfas. Het lastige is echter dat je niet visueel kunt waarnemen dat één van de homokineten is versleten. Soms kan een versleten homokineet hoorbaar zijn bij scherpe rondjes rijden op bijvoorbeeld een parkeerterrein. Met 'n beetje gas erop kan een homokineet dan een tikkend bijgeluid geven.

Wat het naar rechts trekken betreft kan er sprake zijn van speling ergens in de voortrein of wielophanging. Misschien een versleten draagarmrubber of speling op een fuseekogel of stuurkogel. Ook een gebrekkige of versleten motor- of versnellingsbakophanging kan van invloed zijn voor de rechtuitstabiliteit.

De eerste aandacht gaat dus uit naar de voorwiel- en motor/bak ophanging of daar tóch sprake is van overmatige slijtage of speling. En misschien dat uiteindelijk het laten checken van de de wielstanden nog een optie is wanneer er geen duidelijk oorzaak gevonden kan worden.