Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Saab (automaat): bonkend geluid bij gasgeven en weer loslaten

Vraag gesteld door gje op 25 januari 2017

Sinds kort heb ik een Saab 9-5 Aero (model 2008) 5-traps automaat met ruwweg 100.000km op de teller. Bij ritten in de stad valt mij op dat bij gasgeven en gasloslaten en ook bij plotseling afremmen soms tot vrij vaak een bonk hoorbaar/voelbaar is. Alsof er ergens speling in de aandrijflijn zit / of ruwe overgangen in de automaat. Volgens mijn garagehouder is dit een normaal verschijnsel. De garantietermijn is nog niet verstreken. Vandaar een verzoek tot second opinion.
Dank en groet.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een bonkend geluid bij gasgeven en weer gas loslaten.

Zo op afstand wil ik dat toch niet als een normaal verschijnsel beschouwen. Het lijkt een reactie op het kantelen van de motor dat uiteraard gebruikelijk is bij gasgeven en weer gas loslaten. Misschien dat de motor in dit geval te véél bewegingsvrijheid heeft door een gebrekkige motorophanging. Dat geldt feitelijk ook voor de opghanging van de versnellingsbak. De ruimte die op het geheel ontstaat én alles dat meebeweegt met het kantelen van de motor en bak, kan ergens een bokkend geluid veroorzaken. Mijn eerste aandacht zou dus uitgaan naar motor en versnellingsbak ophangingen.

Ik begrijp dat de garage het verschijnsel niet als een gebrek beschouwd. Maar een bonkend geluid is dat wat mij betreft wel.