Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Risico import auto kopen bij dealer

Vraag gesteld door Sappie op 29 maart 2018

Ik ben op zoek naar een jonge (20170 Suzuki Vitara Allgrip. Ik kom uit bij Louwman. Een officiële Suzuki dealer. Via het gratis Carfax rapport zie ik dat het importauto's betreft. Hoe kan ik het risico op een miskoop (schade auto, geknoei met de km-stand) beperken? En waarom importeert de Dealer zelf?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het kopen van een auto die eerder in het buitenland in gebruik is geweest.

Er gaan veel auto's over en weer de grens over. Vaak is dat om fiscale redenen (aanschafbelasting BPM) en prijsverschillen en tussen de landen lucratief.

Deze auto wordt aangeboden door een merkdealer. Natuurlijk is gezonde argwaan bij een import auto wel op z'n plek maar de officiële dealer zal u geen dubieuze auto aanbieden. Ik ben wel van mening dat op één of andere manier de kilometerhistorie wel inzichtelijk zou moeten zijn. Ik kan me voorstellen dat bij inkoop of inruil van de betreffende auto de dealer óók op zeker is gegaan.

Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Op een importauto rust dan al gauw de (terechte of onterechte) verdachtmaking van een teruggedraaide teller. Dat kan een reden zijn om minder te willen betalen voor een auto die in het buitenland heeft gereden, en dat kunt u gaan merken bij de inruil.

De onderhoudshistorie is belangrijk om te hebben en check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad.