Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Max geremd gewicht voor auto aan te passen?

Vraag gesteld door Asperen op 12 december 2017

Onlangs heb ik een caravan gekocht met een max gewicht van 1350kg. Mijn auto (Ford S-Max 2.3) mag slechts 1250kg trekken. Ik heb begrepen dat er een mogelijkheid is om je auto te laten testen of deze in staat is om 1350kg te trekken. Het is namelijk bijzonder dat bepaalde auto's die kleiner en lichter zijn veel meer mogen trekken dan mijn toegestane 1250kg met de S-Max. Na zo'n test zou je dan een aantekeningen of certificaat ontvangen waarin vermeld staat dat de auto daadwerkelijk 1350 kg aankan. Een andere optie is om het gewicht (op papier) te laten verlagen bij de RDW, maar die optie is bij ons niet mogelijk. Kunt u mij verder helpen en aangeven of dit daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoord?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het maximaal toelaatbaar gewicht van uw Ford S-Max.

De optie de toelaatbare aanhangwagen massa verhogen is wat ons betreft echt niet mogelijk. Dit is voorbehouden aan de autofabrikanten en dan niet anders dan na een hernieuwde procedure typegoedkeuring volgens ECE voorschriften. Er is dus een typegoedkeuring afgegeven op basis van 1250 kg en dat krijgt u echt niet gewijzigd.

U mag wél rijden mits de caravan beladen niet boven de 1250 kg weegt. U mist dan wel 100 kg laadvermogen maar misschien kunt u dat wel in de auto kwijt. Het is dus niet zo dat wanneer in dit geval op papier de caravan 1350 kg mag wegen, u niet mag rijden met een auto die 1250 kg mag trekken. Dat mag dus wel mits niet zwaarder beladen dan 1250 kg. Het gaat dus om het werkelijke gewicht van de caravan en niet het papieren gewicht.