Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kleuter in het midden op de achterbank tussen twee autostoeltjes in

Vraag gesteld door MissB op 10 augustus 2021

Beste expert,

Wij hebben 3 kinderen en een Ford Focus. In deze auto passen helaas geen 3 autostoeltje op een rij. Volgens de regels die ik op jullie site las hoeft een derde kind op de achterbank niet in een autostoeltje als dit niet past. Nu vraag ik me af hoe veilig het is om onze kleuter te plaatsen tussen 2 autostoeltjes die beiden hoofd bescherming hebben. Zou er bij haar sprake zijn van extra letsel bij een zijwaartse aanrijding door de hoofd bescherming van de andere 2?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van drie kinderen op de achterbank.

Wettelijk gezien mogen kinderen van 3 jaar en ouder inderdaad een autogordel gebruiken in plaats van een kinderbeveiligingssysteem als er op de desbetreffende zitbank al twee kinderbeveiligingssystemen zijn aangebracht en in gebruik zijn, waardoor er geen plaats meer is voor een derde zitje.

U vraagt zich af hoe veilig deze optie is bij een zijdelingse botsing. Dit is lastig te voorspellen en is afhankelijk van de grote van de impact, materiaal en vormgeving van de gebruikte stoeltjes en de lengte van de peuter. De ruimte tussen de peuter en de stoeltjes ernaast is heel beperkt, waardoor het lichaam direct wordt opgevangen door het naastliggend stoeltje bij een botsing van opzij. Dit is gunstig. Of letsel voorkomen wordt is afhankelijk van de situatie.

Een groter probleem is de frontale botsing. De peuter kan hierbij onder de heupgordel doorschuiven die vervolgens de buikstreek binnendringt en letsel veroorzaakt aan de weke delen. Verder kan de schoudergordel letsel veroorzaken in de halsstreek van het kind.

Kortgezegd, een peuter vastzetten met de autogordel is niet veilig.