Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto loopt naar rechts na bandenwissel.

Vraag gesteld door Vansloneker op 11 december 2016

Onlangs heb ik nieuwe banden (Michelin CrossClimate 195/65 R15 XL 95V) op mijn Citroën C5 van 2003 laten monteren. Sindsdien merk ik dat de auto naar rechts trekt. Het is vooral goed merkbaar op de (auto-)snelweg. Maar ook op de gewone weg is het merkbaar.

Omdat het een kritisch punt van de C5 is en invloed op de sporing kan hebben heb ik de achterasdwarsarmlagers laten controleren en vervangen. Ook heb ik de auto laten uitlijnen. Uiteindelijk heb ik ook nog rechts de banden voor en achter met elkaar omgewisseld.

Ondanks dit alles blijft de auto naar rechts lopen. Dat is heel vervelend en ik vrees ook voor extra slijtage van mijn banden.

Toen we de auto een jaar geleden kochten hebben we goed opgelet dat de auto mooi rechtuit liep. Op de snelweg liep hij altijd mooi rechtuit en van zijwindgevoeligheid had ik nauwelijks last. Alleen bij storm kon je er iets van merken. Dat rustige stabiele rijgedrag is helemaal verpest sinds de Michelins eronder zitten. Wat kan er met die banden aan de hand zijn?

Ik weet niet meer waar ik het verder nog moet zoeken.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto trekt naar rechts na montage van nieuwe banden.
De banden hebben invloed op het naar links of rechts trekken. U geeft aan dat de auto is uitgelijnd en de ophanging van de achterwielen na vervanging van de dwars-armlagers correct is. Ik ga ervan uit dat de banden correct zijn gemonteerd, dus in de juiste draairichting.
Als de auto goed is uitgelijnd en er verder geen mankementen zijn (remklauw die aanloopt?) blijven de banden over als mogelijke oorzaak.