Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf tweedehands Volvo V40 diesel

Vraag gesteld door Spaakwiel op 29 mei 2018

We willen een tweedehands V40 aanschaffen van maximaal 5 jaar oud. Het aanbod van dez occasions is hoog en het aantal kilometers op de teller verschilt enorm. Is er in dit verband een kilometrage aan te geven waarboven de onderhoudskosten sterk zullen gaan stijgen. Ik denk aan distriebutieketting en kosten aan het brandstofsysteem.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw vraag gaat over een gebruikt aan te schaffen Volvo V40 diesel met betrekking tot de onderhoudskosten en kilometerstand.

De ene beurt is duurder dan de andere en dat verschilt per motortype van de V40. Voor wat betreft de vervangingsinterval van de distributieriem zit de 1.6 D2 op 140.000 km, de 2.0 D3 op 180.000 km, terwijl de riem van de 2.0 D4 elke 240.000 km vervangen moet worden.

Handig om te weten en goed om na te gaan of een riem al vervangen is, of dat hij nog moet worden gedaan.

Verder zijn de rij-omstandigheden voor een aantal onderdelen meer bepalend dan de kilometerstand. Vervuiling van EGR-klep, smeerolieverdunning en roetfilterproblemen komen vooral voor bij exemplaren waarvan motor en uitlaatsysteem niet van en niet lang genoeg op temperatuur komen. Veel korte stukjes, randstedelijk spitsverkeer en een rijstijl waarbij de motor zeer licht belast wordt met lage toerentallen, werken deze problemen in de hand.

Nog steeds gaat ook bij deze auto de relaties tussen kilometerstand, aanschafprijs en onderhoudskosten op. Een mooie tussenweg is wat mij betreft pakweg 80.000 tot 140.000 km.