Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Sleutel in portiersslot gedaan wat heel erg stroef gaat. Hoe op te lossen en erger te voorkomen in de toekomst?

Vraag gesteld door !! op 6 juni 2016

Ik open mijn auto al jaren met de afstandsbediening. Hierdoor is er al die jaren nooit een sleutel in het portiersslot gedaan.
Dit weekend heb ik een keer de sleutel in het portiersslot gedaan, deze ging er erg moeizaam in en uit. Hoe kan ik er voor zorgen dat dit weer helemaal soepel gaat? En voorkomen dat in de toekomst de sleutel er helemaal niet meer in en/of uit kan.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe u het portierslot weer soepel weet te krijgen.

Met een simpel spuitje kruipolie moet het weer als vanouds gaan. Mechanisch wordt zo'n slot natuurlijk zelden of nooit gebruikt en gaat het inwendig allemaal wat verkleven en stroef worden. Bij veel spuitbussen kruipolie zit een rietje waarmee u in het slot kunt spuiten. Anders zou u het afsluitende klepje van het slot met de sleutel iets open kunnen duwen om er vervolgens wat kruipolie in te spuiten.***

Reactie van leewerik:

Om corrosie van koperen delen (de slot-cylinder) te voorkomen door aantasting van glycolen in de kruipolie is het beter het slot gangbaar te maken door inspuiting met zo fijn mogelijk grafiet poeder. Kleine plastic flesjes/ fijn mondje dat in de gleuf past zijn verkrijgbaar.
Daarna de sleutel vele malen in en uit het slot halen en proberen te draaien/los maken van de cylinder tot los komt en soepel draait. Geeft ook optimale bescherming in de winter. Geen water en het slot bevriest nimmer.