Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

hoe werken tol kastjes (box)

Vraag gesteld door Houston op 28 december 2017

Gaan in mei naar Hongarije,Slowakije,Hongarije en Polen. Ik kan weinig of geen informatie vinden over de tol boxen want je wordt steeds naar een landensite gestuurd met een andere taal.Graag wil ik weten indien mogelijk hoe e. en a. werkt bij de grenzen en wat voor gegevens je door moet geven en of je dan ook nog gegevens moet opsturen en welke tolpoort dat je moet hebben.Als het gaat om een vignet tot 3500kg is er wel info maar niet bij een box. Uiteraard de info graag in het Nederlands. Het gaat om een camper tot 4000 kg. Alvast bedankt.

M.vr.gr F.A.Bots

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat een rondreis maken met een camper (4000 kg) door Hongarije, Polen en Slowakije en wil informatie over de tolkastjes.

Hongarije:
Voor campers zwaarder dan 3500 kg geldt niet het verplichte elektronisch tolsysteem (HU-GO). Deze campers moeten wel een vignet voor categorie D2 hebben.

Het vignet is verkrijgbaar bij onder meer bij de grensovergangen, bij nagenoeg alle tankstations en bij verkoopadressen van de beheerder van de snelwegen. Deze verkooppunten worden met borden vignette / matrica aangegeven. Het bonnetje (e-vignet) geldt als bewijs van betaling voor de tol. De e-vignetten zijn ook vooraf via diverse websites of via een app te bestellen, zie bijvoorbeeld autopalyamatrica.hu of virpay.hu.

Slowakije:
Voor vrachtwagens, bussen en campers zwaarder dan 3500 kg wordt tol geheven via een elektronisch kastje. Meer informatie: emyto.sk. Op deze website kunt u rechtsboven kiezen voor de Engelse taal.

Polen

  • Voor campers zwaarder dan 3500 kg elektronisch tolsysteem verplicht; zij moeten beschikken over een kastje, genaamd de viaBOX. De viaBOX is onder meer verkrijgbaar bij een groot aantal verdeelpunten aan de grens van Polen. Adressen van verdeelpunten is te vinden op viatoll.pl/en/heavy-vehicles/customer-service. Deze website is in het Engels beschikbaar.
  • Het gebruik van de viaBOX kost PLN 120 (circa € 30) borg. Bij inlevering van het kastje wordt dit geld terugbetaald. Inleveren kan alleen bij de verdeelpunten in Polen.
  • Een volledig overzicht van de toltrajecten is te vinden op viatoll.pl/en/heavy-vehicles/map.
  • De tarieven variëren per traject en zijn tevens afhankelijk van de EU-emissieklasse (dit staat op het kentekenbewijs of is op te vragen bij rdw.nl). Het juiste bedrag kan worden berekend via viatoll.pl/en/viatoll/heavy/calculate-electronic-toll-rate.
  • NB: wie de viaBOX niet gebruikt waar die verplicht is, riskeert een boete van € 750.

    Meer informatie over tol in Hongarije, Slowakije en Polen vindt u op onze website.