Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Europees CVO

Vraag gesteld door Gorgonius op 6 oktober 2018

Bij het aanmelden van de auto i.v.m. de milieu-eisen in Brussel moet ook een scan van een Europees CVO meegezonden worden. Hoe kom ik daaraan?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een CVO voor het aanmelden van een auto in Brussel.

Bij VWE Automotive kunt u online een Verklaring Typegoedkeuringsgegevens (CVO) aanvragen die u nog binnen één dag in bezit kunt krijgen.***

Reactie van Gorgonius:

Wat vreemd dat zo'n verklaring dan 31,46 euro gaat kosten als je in Antwerpen of Brussel wilt rijden met je Nederlandse auto. Kan er volstaan worden met een scan van je kentekenbewijs?
Kan de ANWB de voorlichting hierover completer maken: welke formaliteiten zijn nu strikt nodig om je correct aangemeld te weten?***

Reactie van Jos van der Drift:

De betreffende webpagina van LEZ Brussels meldt inderdaad; ''Een kopie van het Europese gelijkvormigheidsattest (facultatief)''. Facultatief wil zeggen dat dit document niet verplicht is. Dat wordt ook door onze Belgische zusterclub bevestigd. U hoeft dus géén CVO aan te vragen.

De onduidelijkheid of onvolledigheid op onze website nemen wij ter harte. De verwijzing op onze website naar LEZ voor óók de aanvraag is opzich juist maar misschien moeten we benadrukken dat een CVO niet nodig is. Dat wordt na telefonisch contact door de Belgische Touringclub en LEZ ook bevestigd.***

Reactie van Gorgonius:

De site van Antwerpen geeft aan dat er een link is met een Nederlandse databank voor nummerplaten, waardoor er geen registratie nodig is omdat de gemeente op basis van die nummerplaatherkenning zelf de controle doet. Je kunt wel nagaan op basis van je nummerbord of je auto toegelaten is en voor hoe lang.
Voor Brussel kun je inderdaad zonder CVO je auto registreren. Het is alleen lastig dat op het Nederlandse kentekenbewijs (in mijn geval van 2014 1e inschrijving) niet de euronorm bij V.9 staat aangegeven. Dat moet je apart "even" uitzoeken. Wel scan van kentekenbewijs en paspoort of ID meesturen (is dat veilig?). Bevestiging komt dan via "no-reply@sprb.brussels". Brusselse website is is niet publieksvriendelijk! Wellicht kan de ANWB dat zelf eens uitproberen en reageren naar Brussel.***

Reactie van Jos van der Drift:

De emissieklasse van auto's kom je vaak wel tegen via de website van de RDW ''Voertuiggegevens'' bij ''Motor&Milieu'', vervolgens bij ''Milieuprestatie'' kom je dan de Milieuclassificatie met de Euroklasse tegen.

De Brusselse website is inderdaad géén toonbeeld van publieksvriendelijkheid. Dat was Touring Club België ook al opgevallen. Over een kopie van je ID hebben wij ook zo onze bedenkingen. We gaan dus zeker nog naar onze webpagina kijken voor eventueel nuttige aanvullingen en uw op- en aanmerkingen voorleggen aan ANWB Algemeen Ledenbelang. Misschien dat Brussel zélf niet heel erg ontvankelijk is voor commentaar uit Nederland, maar hopelijk wel van Touring Club België waar we -net als met andere Europese zusterclubs- een vruchtbare samenwerking mee hebben.