Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar hoort bij een losneembare trekhaak het veiligheidsoog bevestigd te zijn op de kogeltrekhaak of op het deel dat vast zit aan de auto. Dit juridisch en praktisch gezien.

Vraag gesteld door Anton2 op 27 maart 2015

De losneembare trekhaak is zonder veiligheidsoog geleverd bij een nieuwe auto door de dealer. De dealer zegt dat de trekhaak nu nog niet anders leverbaar is terwijl op de folder een oog is bevestigd op het deel wat vast zit aan de auto. Dat is een keurige oplossing en als de afneembare trekhaak los raakt ook nog door het veiligheidskabel met de auto in verbinding blijft. Nu komt de dealer met de oplossing een klem (wat vaker bij vaste trekhaken wordt toegepast) op de hals van kogel te bevestigen waar het veiligheidskabel dan aan bevestigd kan worden. Als de losneembare kogel los zou raken is er geen verbinding met de auto. Wat is juridisch en praktisch de juiste oplossing. Hoe zit het met fietsendrager en bagagewagen in dit verhaal?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Als er geen oogje aan de trekhaak is gelast, dan is in de buurt van de trekhaak - onder de auto - meestal wel een bevestigingsoogje te vinden. Of een uitsparing in een stuk plaatmateriaal. Eventueel kun je ook een los verkrijgbare beugel aan de trekhaak monteren. Dat mag ook bij een afneembare trekhaak. Let op: de breekkabel los om de kogel leggen mag in géén geval.
Voor een fietsdrager is dit hele verhaal niet van toepassing. De hulpkoppeling (kabel of ketting) van een bagagewagen of aanhangertje zónder oplooprem, kan óók gebruik maken van een los verkrijgbare beugel.