Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voor mijn Skoda Yeti moet een lager van het differentieel in de versnellingsbak worden vervangen

Vraag gesteld door Demartathe op 11 november 2015

Bij de 90.000 km servicebeurt aan mijn Skoda Yeti kwam naar voren dat een lager van het differentieel in de versnellingsbak moet worden vervangen. Deze reparatie gaat mij ca. € 925 boven op de overige reparatie (zie onder) kosten. De dealer, waar ik de auto januari 2011 nieuw heb gekocht en regelmatig heb onderhouden, vond dit geen normale slijtage en heeft een coulance bij de leverancier aangevraagd die is afgewezen.
Wat is uw mening? Het lijkt mij dat een auto van bijna vijf jaar oud met 94.000 km op de teller toch wel langer met de versnellingsbak moet doen?
Is het redelijk om tegen de beslissing van de leverancier bezwaar te maken?
Bij de genoemde servicebeurt kwamen naast de bandenwissel, interieurfilter airco, remvloeistof, luchtfilter, bougies en koelvloeistof aan de orde. In februari zou ik de remblokken aan de voorzijde moeten laten vervangen, maar aangezien ik in januari met de auto naar Oostenrijk wil, heb ik die nu alvast laten vervangen.
Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij normaal gebruik en omstandigheden zou een differentieellager langer mee moeten dan 5 jaar en 94.000 km. Ook uw dealer deelt deze mening. Men stelt dat er sprake is van abnormale slijtage. Een tegemoetkoming in de kosten is dus op z'n plaats. Uw leverancier is de partij die de coulance moet verstrekken, al dan niet met bijdrage van de importeur. Als die de hand op de knip houdt, wil dat niet zeggen dat uw dealer geen verplichtingen meer heeft naar u. Mocht u er samen niet uitkomen, dan kunt u de Geschillencommissie vragen een bindende uitspraak te doen.