Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Skoda Octavia C 1.8 4x4

Vraag gesteld door Mwit op 30 maart 2016

Ik heb bij een Bovag garage een Skoda Octavia 1.8 4x4 gekocht tweedehands. Na enkele weken moest ik Olie bijvullen. Ben terug gegaan en ze hebben de motor schoongespoeld. Werkte niet. Na enkele weken hebben ze de motor inwendig bekeken en een carterventitaliemembraan vervangen. Dat werkte ook niet. Nu moet ik na 1000 km. 1 liter olie bijvullen. Ik had 6 maanden garantie. Zijn ze verplicht om het te verhelpen ? Ze geven namelijk nu 3 opties ( olie tegen inkoopprijs / plakkende klepzuigers vervangen en de kosten te delen of een andere auto uitkiezen ).

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een olieverbruik van 1 liter op 1000 km van uw onlangs aangeschafte Skoda Octavia.

Een verbruik van 1l op 1000 km is wat acceptabel olieverbruik écht de grens. De verwachting is dat het verbruik eerder zal toenemen en mag u er vanuit gaan dat er uiteindelijk sprake is van een buitensporig hoog verbruik. Bij méér dan 1 liter op 1000 km is reparatie aanbevolen en zou er dus onder de noemer van de Bovag garantie een passende oplossing aangeboden moeten worden.

De 1.8 TSI motoren hebben spijtig genoeg een beruchte reputatie op dit gebied. Er zijn revisiebedrijven die een passende oplossing bieden voor rond de 3000 euro. Formeel is er dus bij een te hoog olieverbruik sprake van een gebrek en zou de leverancier dit kosteloos moeten herstellen. De eerste twee aangeboden opties lijken mij daarom ook onbespreekbaar. Voor de laatste optie valt alleen iets te zeggen wanneer er ook een geschikte vervanger beschikbaar is. Zo niet, dan zijn kosteloze reparatie óf het ontbinden van het koopcontract het enige alternatief.