Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Altijd beslagen ramen auto

Vraag gesteld door PaultjeP1 op 30 oktober 2017

Hoi,

Ik heb sinds april van dit jaar een Skoda Fabia uit 2015. Het is een tweedehands auto. Het is mij inmiddels opgevallen dat de ramen van de auto bijna altijd beslagen zijn, aan de binnenkant, wanneer ik de auto niet gebruik.

Als ik dit vergelijk met andere geparkeerde auto's in de straat dan is dit opvallend. Deze lijken hier namelijk geen last van te hebben.

Wat kan er aan de hand zijn ? Is dit op te lossen ? En wat kan ik verwachten qua kosten ? Kan de ANWB hierbij helpen ?

Bij voorbaat dank!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Skoda Fabia heeft bijna altijd beslagen ramen aan de de binnenkant.

Dat duidt op een waterlekkage van meestal regenwater dat van buiten naar binnen weet te geraken. U zou eens op zoek kunnen gaan naar vochtige plekken onder de vloerbekleding. Ook in de kofferruimte kan het vochtig zijn door een lekkage. Het gevolg is dat zeker bij een zonnig weer het vocht aanslaat aan de binnenzijde van de ramen.

Na het constateren van een waterlekkage is de grootste uitdaging de lekkage daadwerkelijk te vinden. Soms blijkt de oorzaak snel gevonden maar in andere gevallen is het zeer arbeidsintensief. Ik denk dat u het beste de garage de opdracht kunt de lekkage op te sporen. Misschien zegt de locatie van de lekkage óók iets over de mogelijk oorzaak. Daar bij komt ook dat ue auto relatief te jong is voor een dergelijk gebrek. Een dealer zou op basis van de gevonden oorzaak dit mogelijk nog kunnen wegschrijven als garantie. De kosten kunnen immers hoog zijn wanneer het vinden en het herstellen van de lekkage een zoekplaatje blijkt te zijn.

Ik ga er vanuit dat de recirculatieknop van het ventilatiesysteem uit staat. Anders blijft het vocht in het interieur en raak je het simpelweg niet kwijt.