Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de nadelen van een dakkoffer en met welke regels krijg je te maken in NL en buitenland?

Vraag gesteld door luna op 26 mei 2016

Voor de komende vakantie denken wij over de aanschaf van een dakkoffer. De auto is in verband met gezinsuitbreiding te klein geworden, dus zo’n koffer lijkt ons ideaal. Maar wat zijn de nadelen? Hoe hard mag je ermee rijden en zijn er nog andere regels in Nederland en buitenland? Wij willen op vakantie naar Spanje.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt meer weten over het rijden met een dakkoffer.

Maximum snelheid 
De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer is wettelijk hetzelfde als voor een auto zonder. Wel adviseren wij met een dakkoffer niet harder te rijden dan 130 km/h, tenzij de fabrikant van de koffer een lagere snelheid opgeeft. Een dakkoffer moet deugdelijk zijn bevestigd. De totale daklast -evenals de maximum toelaatbare massa van de auto- mag niet worden overschreden.

Meerverbruik
Verder moet je rekening houden met een meerverbruik van 10 tot wel 25% en een minder goed weggedrag door het hogere zwaartepunt. In bochten zal de auto verder overhellen en bij plotselinge uitwijksituaties of te snel genomen bochten kan de auto lastiger reageren. Pas daarom je snelheid aan en laadt alleen lichte spullen in de dakkoffer. Stop zware bagage zo laag mogelijk in de auto.

Risico's
Met een dakkoffer ligt het risico van overbelading van de auto wel op de loer, en dat is gevaarlijk. De ADAC heeft uitgebreide tests gedaan met een auto die 80 kilo teveel gewicht had en de resultaten zijn zorgwekkend. Ook is niet elke dakkoffer volledig waterdicht, fabrikanten geven die garantie vaak niet, of alleen tot een bepaalde snelheid. Het is dus geen overbodige luxe om spullen die droog moeten blijven te verpakken in plastic.

Verder is het is handig om te weten hoe hoog de auto inclusief dakkoffer is. Vooral bij SUV’s, MPV’s en bestelwagens is het opletten bij parkeergarages of lage doorgangen.

 


***

 

 

 

Reactie van Danny2:
Is het ook toegestaan om twee (in mijn geval identieke) skikoffers op het dak te monteren? Het gewicht blijft binnen de maximale draaglast van dakdragers en dakconstructie.