Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Robot versnellingsbak Dacia Logan

Vraag gesteld door jacquesvinken op 4 december 2017

Bij het automatisch schakelen hapt de koppeling waardoor bij een koude motor deze soms af slaat. De software kan pas per maart 2018 aangepast worden, tot die tijd word ik verondersteld ermee te rijden. Dit lijkt mij niet veilig te zijn. Wat is uw advies? Wat nu te doen? Met vriendelijke groet, Jacques Vinken

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Dacia slaat soms af bij koude motor. Volgens uw dealer is dat op te lossen met een software-update, die pas in maart 2018 beschikbaar is. Intussen wordt verwacht dat u gewoon met de auto kunt rijden.

De ernst van deze handicap bepaalt wat de stappen zijn die u kunt ondernemen. Het ongemak met een auto die enkel in de opwarmfase bij optrekken af en toe een keer afslaat, is nog te overzien.

Slaat de auto tijdens het rijden herhaaldelijk af en wordt rijden een hachelijke of zelfs onveilige onderneming, dan hoeft u dat niet te accepteren. U zult samen met uw dealer tot een tijdelijke oplossing moeten komen, totdat uw Dacia weer naar behoren functioneert. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van vervangend vervoer.

Dit zult u met de dealer moeten overeenkomen. Krijgt u die medewerking niet, dan kunt u ermee naar de Geschillencommissie. Praktisch manco is dat de uitspraak langer op zicht laat wachten dan de software-update. U kunt de dealer wel op de hoogte brengen van uw mogelijkheid om de Geschillencommissie een bindende uitspraak te laten doen. Dat alleen al kan helpen om sneller tot een onderhandse oplossing te komen.